joi, 23 aprilie 2009

Fables


Fables este un comic book extraordinar creat de Bill Willingham în care se regăsesc toate personajele din povestiri şi folclor, începând cu Albă ca Zapada, Făt-Frumos, Scufiţa Roşie, Frumoasa şi Bestia,Cenuşăreasa, dar şi Mowgli, Sinbad, Monstrul lui Frankenstein, şi mulţi alţii, care s-au refugiat în "universul nostru" acum câteva secole, datorită unui adversar necunoscut cu o armată puternică care a cotropit tărămul basmelor.
Şi astfel personajele de poveste s-au împărţit în două locaţii, cei care nu au înfăţişare umană stau la "Fermă", loc izolat şi protejat de diferite vrăji, şi o mică comunitate secretă în Manhattan, New York, unde işi trăiesc viaţa personajele umane şi cei care pot lua infăţişarea umană când doresc.

Primele 5 numere din comic sunt excelente pentru introducere, subiectul fiind unul poliţist, şeriful comunităţii - Bigby (Big Bad Wolf - Lupul cel rău) - investigând posibila crimă a lui Rose Red, sora lui Albă ca Zapada, care acum este echivalentul a primului ministru al comunităţii, rolul de preşedinte fiind deţinut de Regele Cole, un post mai mult onorific.

Willingham reuşeste să ia personajele din poveştile din copilarie ştiute de noi şi să le dea o nouă dimensiune, toţi având acum caractere extrem de umane, care cunosc frica, iubirea, gelozia, mandria, lacomia oamenilor obişnuiţi din ziua de azi, astfel cititorii ataşandu-se de ei mult mai repede decât s-ar ataşa de un personaj nou.

Povestea se dezvoltă din ce în ce mai mult de la un număr la altul, încetul cu încetul dezvăluind-se mistere vechi, dar apărând altele noi, personaje noi apar, altele dispar sau mor. Aici nu întotdeauna totul se termină cu bine, nu mai sunt poveştile din copilărie, ci o viaţă reală, cu consecinţe reale ale faptelor.

În paralel mai există o serie care s-a desprins din Fables, denumită Jack of Fables, în care personajul principal este Jack, cel cu vrejul de fasole, care după nenumărate şotii şi tentative de fraude asupra celorlalţi din comunitate este forţat să plece, astfel începând o serie de aventuri a lui însuşi.

Momentan Fables este la numărul 83, dar nu există nici un semn că ar fi pe sfârşite, dimpotrivă, şi există în proiect şi o ecranizare pe micul ecran de către canalul ABC, care sper din tot sufletul să iasă bine şi să dureze cât mai mult.

În România deocamdata Fables am auzit să se gasească doar la librăria Eminescu de la Universitate unde a găsit un prieten primul volum, dar fanii împătimiţi ca subsemnatul pot să comande majoritatea seriei de pe internet (eu am primele 12 volume de pe amazon.com)

Niciun comentariu: