luni, 18 mai 2009

Zoe's Tale

Asta e, sunt in perioada Scalzi, citesc tot ce a scris (mai am o carte si gata din pacate), si sper sa scoata cat mai repede ceva nou.

Zoe's Tale este cartea paralela a The Last Colony, actiunea avand loc in aceeasi perioada, cu aceleasi evenimente, dar privite din punctul de vedere a lui Zoe Bouvier-Perry, fata adoptata a lui John Perry si Jane Sagan, si in acelasi timp zeita unei intregi rase extraterestre, rasa Obin. O fata de 14 ani care se trezeste in mijlocul unor evenimente de importanta la nivel galactic si reuseste sa descurce destul de bine.

Autorul marturiseste in post scriptum ca initial a crezut ca va fi superusor sa scrie aceasta carte, avand deja toate evenimentele importante din cealalta carte, trebuind doar sa le expuna din alt punct de vedere. La prima vedere oricine ar crede acest lucru, dar daca te gandesti putin iti dai seama ca a avut noroc ca nu a ajuns la stiri pentru ca o depresie nervoasa cu urmari tragice in decurs de o saptamana de cand a inceput sa scrie cartea. Si asta numai pentru motivul principal care este faptul ca un om la 38 de ani nu are nici cea mai mica idee cum gandeste cu adevarat o fata de 14 ani (fiica autorului are doar 10 ani - 8 ani la momentul scrierii cartii) si oricum nu cred ca i-ar fi spus chiar tot ce ar fi vrut el - de obicei la varsta aceasta fetele si parintii nu se poate spune ca au o comunicare buna.

Cu toate acestea Scalzi a reusit, cu ajutorul catorva prieteni si prietene bune, sa adauge in bibliografia sa o carte superba, care umple cateva goluri si mici intrebari din The Last Colony, care precum si Umbra lui Ender a lui Orson Scott Card - carte care este acelasi gen "punct de vedere diferit la aceeasi actiune" si care a fost una din inspiratiile lui Scalzi pentru Zoe's Tale - te tine in suspans fiecare minut, desi sfarsitul este cunoscut dinainte (daca ai citit The Last Colony deja).

Sper doar ca in viitor autorul sa se gandeasca la posibilitatea de a mai povesti un capitol din viata familiei Perry, o familie care are talentul de a nu reusi sa scape de aventura (or avea ca stramos pe John McClane???)

Niciun comentariu: