marți, 24 noiembrie 2009

Legends II












Prima antologie Legends editată de Rober Silverberg a fost publicată în 1998, conținând unsprezece novele noi scrise de unsprezece din cei mai buni scriitori fantasy contemporani, antologie care a avut un succes mare (încă o mai caut pe internet, nereușind să o găsesc în stoc în magazine, dar nu mă las).

Am aflat despre antologiile Legends din Dreamsongs a lui George R.R. Martin, unde amintește apariția primei povestiri scurte prequel din Seria Cântec de Gheață și Foc, serie care și-a găsit loc etern în inima și biblioteca mea, The Hedge Knight, în care personajul principal este Duncan (Dunk), un fost scutier al unui cavaler rătăcitor, acum devenit el însuși cavaler rătăcitor, învestit de fostul stăpân înainte de moarte. Un om simplu, mare de statură, nu extrem de deștept dar nici prost defel, cu o inimă mare care îl bagă în necazuri și îl salvează din ele, se trezește împlicat într-un turnir care are ca miză înșusi viața lui. La sfărșitul povestirii orice cititor va fi lasat cu gustul amar al nevoii de a cunoaște restul peripețiilor lui Dunk și a noului său scutier, Egg.

Din fericire Martin menționează în Dreamsongs că o a doua povestire cu cei doi a fost publicată în a doua antologie Legends, astfel că antologia a intrat repede pe lista de cărți de comandat de pe internet, precum și la fel de repede comandată și livrată.

Antologia conține nuvele și povestiri scurte a tot unsprezece scriitori faimoși de fantasy (încă nu am verificat dacă sunt aceeiași din prima antologie): Neil Gaiman, Anne McCaffrey, Tad Williams, Robin Hobb, Robert Silverberg, Raymond E. Feist (primul volum) și Terry Brooks, George R.R. Martin, Diana Gabaldon, Orson Scott Card și Elizabeth Haydon (al doilea volum).

Am început să citesc antologia, în avion în drum spre Lisabona la începutul lunii, cu al doilea volum, a cărei primă povestire este The Sworn Sword, continuarea aventurilor lui Dunk și Egg , nemaiavând răbdarea necesară pentru a termina primul volum mai întâi, nefiind dezamăgit deloc de ea (în afară de același sentiment amintit mai devreme), după care am continuat să fiu încântat de restul povestirilor din ea, fiecare potrivindu-se într-o serie de cărți de succes, dar neinfluențând major acele cărți, acțiunea având loc fie înainte de cărțile respective, fie după ele, fie între ele pe plan secundar.

Antologia aceasta a avut darul de a îmi deschide ochii spre alte serii extraordinare care trebuie căutate și citite, cum a r fi Seria Farseer a lui Robin Hobb, din care prima carte a apărut la editura Nemira și care o voi cumpăra peste câteva zile de la Târgul Gaudeamus care are începe de mâine 25 noiembrie până duminică 29 noiembrie la Romexpo, sau seria Tales of Alvin Maker a lui Orson Scott Card, și seria Otherland a lui Tad Williams.

Niciun comentariu: