miercuri, 27 ianuarie 2010

Jocurile Foamei

Una din trăsaturile umane cele mai mediatizate este cruzimea. O vedem la știri (mai ales cele de la ora 5), în filme și seriale, o citim în ziare, cărți și pe Internet. Multă lume o asociază ca fiind parte din "natura umană", fapt care pare adevărat, deși sper ca odată să putem scăpa de această trăsătură.

În SF cruzimea este omniprezentă, fiind necesar un personaj negativ pentru acțiune, dar sunt unele cărți și filme (cel mai des în filme) în care cruzimea ajunge la nivelul în care se crează sporturi întreținute de ea și în același timp pentru a o întreține. Ca exemplu filmele Death Race, The Running Man, Gamer, Battle Royale, etc. Filme și cărți în care societatea umană urmăresc sporturi nu sângeroase, ci criminale, în care ființe umane se omor între ele pentru supraviețuire.

Cartea lui Suzanne Collins, Jocurile Foamei, prima din seria cu același nume, are loc într-o Americă post-apocaliptică împărțită în 12 Districte și Capitoliul, locul unde conducătorii guvernează în stil dictatorial, organizând în fiecare an un concurs televizat de supraviețuire. Concurenții sunt aleși câte 2 din fiecare district, băiat și fată, cu vârsta între 12 și 18 ani, prin tombolă, și puși într-o arenă să se lupte pe viață și pe moarte, cu un singur învingător.

Anul acesta fata aleasă din Districtul 12 este Katniss Everdeen, o fată de 16 ani care are grijă de mama și sora sa de câțiva ani buni după moartea tatălui său într-un accident din mina de cărbuni. Din fericire pentru ea una din căile de supraviețuire a familiei este vânătoarea, o îndemânare care îi este extrem de utilă în Jocurile Foamei.

Cartea este foarte bine scrisă și te capturează repede, și deși se spune că publicul țintă este cel adolescent, nu cred că adulții vor putea să o lase deoparte fără să o termine. Am început deja a doua carte din serie, Sfidarea, care probabil o voi termina mâine-poimâine, după care voi avea din nou de așteptat o perioadă pentru ultima carte din serie, care ar trebui să apară anul acesta.

Din nefericire se pare că Nemira va intra în faliment, așa că va trebui să cumpăr cartea în engleză direct. Deja voi începe să comand serii intregi în engleză de acum inainte, deoarece nu îmi place să am primele cărți în română și restul în engleză, cazuri destul de dese în ultima vreme: seria Takeshi Kovacs a lui Richard Morgan, seria Farseer a lui Robin Hobb, etc.

Niciun comentariu: