miercuri, 24 februarie 2010

Axa - Robert Charles Wilson
















Axa este continuarea lui Turbion, de asemenea apărută la editura Nemira, numai că spre deosebire de prima carte, Axa este dezamăgitor de subțire, dar în același timp are calitatea de a da niște răspunsuri la majoritatea întrebărilor din Turbion.

Turbion a descris o lume cuprinsă de panică după dispariția stelelor de pe cer datorită unei bariere necunoscute care izolează Pământul de restul universului. În același timp bariera încetinește timpul de pe Pământ, astfel încât 1 an pământean echivalează cu aproape 100 de milioane de ani în afara barierei.

Personajul principal al lui Turbion este Tyler Dupree, prieten cu Jason Lawton, un băiat geniu, și îndrăgostit lulea de sora lui, Diane Lawton.

Jason devine expertul de seamă în privința barierei și reușește să trimită pe Marte o misiune automată de terraformare în speranța de a continua specia umană în afara barierei și de a beneficia de relativitatea timpului pentru ca cei de pe Marte să găsească o soluție. Însă Marte primește și ea o barieră similară după aproximativ 100.000 de ani de civilizație, reușind totuși să trimită pe Pământ o navă cu un refugiat, Wun Ngo Wen, care printre altele aduce și un tratament ce oferă oamenilor o prelungire a vieții cu aproximativ 30 de ani, tratament desemnat periculos și illegal, dar pe care Jason și Diane îl urmează pentru a le salva viața, sub îngrijirea doctorului Tyler Dupree.

Turbion se termină cu Tyler și Diane, amândoi acum în stadiul 4 al vieții (cvadri), și cenușa lui Jason, traversând Arcada, un inel apărut deasupra Ecuatorului de pe Pământ care permite transferului organismelor vii pe o altă planetă locuibilă (Equatoria - denumirea planetei din Axa).

În Axa reîntâlnim un singur personaj din Turbion încă în viață, Diane Dupree, deși ca personaj secundar. Personajele principale sunt Lisa Adams, o fată de 24 de ani care încearcă să afle soarta tatălui său,un om de știință dispărut de 10 ani, și Isaac, un băiat de 12 ani aflat sub supravegherea unor oameni de știință, toți cvadri, care a primit tratamentul marțian înainte de naștere, astfel având posibilitatea de a înteracționa (în principiu) cu ipoteticii, mașinile creatoare ale barierelor și Arcadelor.

Deși Turbion este de sine stătătoare o carte bună, autorul a hotărât să o transforme într-o trilogie, a treia carte având ca titlu provizoriu Vortex (data publicării nu se știe încă), unde probabil vom afla și răspunsul la întrebarea rămasă: cine a creat ipoteticii și care este de fapt misiunea lor adevărată?

Niciun comentariu: