miercuri, 26 mai 2010

Dying of the Light


















Dying of the Light este prima nuvelă a lui George R.R. Martin, apărută în 1977, tratând o serie de subiecte precum dragostea, tradiția, onoarea și efemeritatea lor.

Dirk t'Larien este chemat pe planeta Worlorn de către fosta lui iubită, de care se despărțise în urmă cu șapte ani, și răspunde la această chemare deoarece încă speră la o re-împăcare. Din nefericire descoperă faptul că ea este acum nevasta unui nobil de pe planeta Kavalar, planetă cu tradiții bine înrădăcinate și cu o societate în care femeile nu au drepturi, iar într-un mariaj sunt trei membri, doi bărbați ce împărtășesc o frăție de sânge și o femeie.

Astfel Dirk trebuie să decidă dacă să încerce să o salveze pe Gwen din acest mariaj, în același timp evitând să devină prada altor nativi ai planetei Kavalar care sunt pe Worlorn numai pentru un singur scop: vânarea ființelor animale și a ființelor umane care nu sunt considerate de ei oameni adevărați.

Dying of the Light are loc în același univers ca și Peregrinările lui Tuf și alte povestiri sau cărți ale lui Martin, demonstrând că nu trebuie neapărat ca fiecare carte/nuvelă/povestire scurtă trebuie să aibă loc în alt univers. Același lucru au făcut și alți scriitori, faimoși sau nu, cel mai bun exemplu fiind Isaac Asimov, o mare majoritate a scrierilor sale SF având loc în același univers dar în epoci diferite.

Pentru fanii lui George R.R. Marting această carte este un must-read, dar nu ar trebui ignorată de nici un fan SF.

Niciun comentariu: