miercuri, 23 iunie 2010

Robert Heinlein - The Moon is a Harsh Mistress

Robert Heinlein este cunoscut cel mai bine pentru cartea sa Infanteria Stelară, din păcate și ecranizată = un film foarte prost, culmea e că au mai făcut și continuări la el. Însă The Moon is a Harsh Mistress este considerată una dintre cele mai bune cărți ale lui Heinlein, și pe bună dreptate.

Personajul principal este Manuel "Manny" Garcia O'Kelly Davis, un tehnician de computere pe Lună, o slujbă bună, mai ales de când a descoperit că computerul Autorității Lunare, folosit în special pentru calculul traiectoriilor balistice, dar nu numai, a atins pragul inteligenței artificiale.

Luna este o colonie penală, neavând nevoie de prea mulți gardieni, care la rândul lor sunt prizonieri, după o perioadă medie spre lungă petrecută pe Lună nemaiputând suporta gravitația Pământului. Lunaticii (Loonies) supraviețuiesc într-o civilizație autodezvoltată cu reguli proprii sub-înțelese, nescrise, dar rar încălcate. Totuși Autoritatea Lunară devine din ce în ce mai greu de suportat, și după un raid asupra unei întâlniri împotriva Autorității, unde Manny ajunsese din întâmplare, raid ce se termină cu victime de ambele părți, polițiștii Autorității fiind omorâți în totalitate.

Manny reușește să scape împreună cu o fată din alt oraș lunar, și încep să plănuiască o revoluție, ajutați de un alt prieten al lui Manny, Profesorul Bernardo de la Paz, un anarhist rațional.

Aș recomanda cartea pentru toți cei care ar dori să pornească o revoluție, pentru a vedea și învăța cum să gândească și să analizeze în astfel de situații, Heinlein demonstrând încă o dată geniul său și o meticulozitate de nivel înalt.

Niciun comentariu: