marți, 10 mai 2011

Little Fuzzy - H. Beam Piper

















Little Fuzzy este o carte scrisă în anul 1962, în care descoperim lupta unor oameni de a defini conștiința de sine, a ființelor intenționale.

Pe planeta Zarathustra, un miner de pietre solare, o resursa naturala a planetei, este descoperit de o ființă umanoidă de dimensiuni mici, cu blană aurie, care îi demonstrează intr-un timp extrem de scurt posibilitatea mare de a nu fi un animal, ci o ființă rațională. După ce minerul anunță un prieten, om de știință, și apariția a mai multor asemenea ființe, denumite de miner ca Fuzzy, apar complicații, deoarece dacă se demonstrează că ele sunt ființe raționale, compania care deține drepturile de exploatare a planetei își pierde aceste drepturi. Și așa ne trezim cu o variantă SF a "procesului maimuțelor", un Inherit the Wind cu oameni mai raționali.

Am aflat și am citit această carte deoarece ultima carte a lui John Scalzi, Fuzzy Nation, este un reboot al seriei Fuzzy, serie care voi incerca să o citesc pe toată. Little Fuzzy poate fi gasită gratuit prin proiectul Gutenberg.

Niciun comentariu: