vineri, 29 iunie 2012

Redshirts - John Scalzi



Redshirts este ultima carte a lui John Scalzi, un autor care nu trebuie ratat de fanii SF și nu numai, umorul său genial fiind ușor de asimilat și de către cei care strâmbă din nas când aud de Science Fiction.

Nava stelară Intrepid este nava amiral a flotei stelare a Uniunii Universale, o navă de explorare, și în același timp nava cu rata cea mai mare de mortalitate a echipajului. Cu excepția a 5 membri din acest echipaj: căpitanul, ofițerul științific, doctorul șef, inginerul șef și un locotenent. Restul sunt carne de tun, altă expresie fiind redshirts - referință la serialul Star Trek, ca de altfel toată cartea.

Scalzi reușește să îmbine în Redshirts o poveste SF, umorul său deja bine cunoscut pentru a parodia majoritatea serialelor SF din trecut și prezent și să dea un glas mai puternic doleanțelor spectatorilor acelor seriale privind mediocritatea scenariilor. Scalzi a fost consultant creativ la un serial SF, Stargate Universe, care a început bine, dar în al doilea sezon a luat o turnură proastă și a fost oprit (începuseră să tot omoare personaje de zici că l-au împrumutat ca consultant pe George R.R. Martin). Asta nu din cauza lui Scalzi, dacă ar fi fost scenaristul serialului cred că ar fi reușit să supraviețuiască, plus că ar fi fost mult mai hazliu.

Dacă nu citiți această carte, veți omorât și mâncat la sigur de un rechin de gheață sau de un vierme de pământ.

PS Atenție, dacă începeți să citiți această carte nu o veți pune jos până nu o veți termina, dar nici nu veți regreta acest lucru.
PPS Șoferii sunt rugați să nu înceapă această carte în timp ce stau la roșu la semafor.

Niciun comentariu: