miercuri, 24 octombrie 2012

The True History of the Blackadder - J.S. Roberts



Serialul britanic BlackAdder este și va rămâne cel mai bun serial de comedie, din punctul meu de vedere, deși nu sunt singurul de această părere (pe locul 2 urmează tot un serial britanic Black Books).

Mulți dintre contemporanii noștri când le spui de Rowan Atkinson dau din cap nedumeriți, după care le spui că este actorul care l-a jucat pe Mr. Bean și se luminează la față, strigând A, daaaa, Mr Bean...

Deși este rolul care l-a adus la faima mondială, nu este cel mai bun rol al imensei sale cariere, acest loc fiind ocupat de Edmund Blackadder, în multiplele sale ipostaze din istoria Marii Btitanii, împreună cu eternul său servitor S. Baldrick, și inconjurat de personaje extraordinare, comice și faimoase.

Cartea lui J.S. Roberts ne prezintă adevărata istorie a serialului, de la începutul actorilor, scriitorilor și producătorului serialului și reunirea lor, acești absolvenți ai unor universități de prestigiu: Cambridge, Oxford și Manchester, toate cu o tradiție monumentală în a furniza actori de comedie de imens prestigiu, începând cu Peter Cook, trupa Monty Python, etc, și până la sfârșitul serialului, 4 sezoane și 3 episoade speciale. Autorul cărții a reușit să discute cu aproape toți oamenii importanți implicați în realizarea serialului, obținând apropae toate povestirile despre filmări, repetiții, greutățile și bucuriile din producerea unei capodopere care va rămâne în istorie, cel puțin cât va mai trăi cel puțin un britanic.

Cei care s-au bucurat de serial nu ar regreta deloc lunga lectură a acestei cărți, savurând fiecare pagină, iar cei care nu îl cunosc le recomand să vadă serialul mai întâi, cu rugămintea să aibă răbdare cu primul sezon: erau la început, de la seria a 2-a nu vă veți mai putea opri din râs.

Niciun comentariu: