joi, 29 noiembrie 2012

Transfer - Michael Haulica



Prima carte citită din prada de la Gaudeamus 2012 este Transfer, un roman cyberpunk de Michael Haulică, un omagiu adus lui William Gibson în stilul unui scenariu de film a unei povești de ansamblu privit din mai multe puncte de vedere (dacă ați văzut filmul Occident veți fi obișnuiți cu stilul de povestire).

Într-un cartier dintr-un oraș delimitat de un zid trăiesc Gibson-ii, iar unul dintre ei, William Lotek Sendai-Seven este un blogger cu șanse mari de succes și de ascensiune la nivelul de scriitor de romane, dar drumul său este un drum ciudat, întortocheat și cu un final neașteptat. Iar acest final are povestea lui, o poveste pe care autorul o dezvăluie treptat din perspectiva fiecarui actor al aceste scene de teatru care este viața.

luni, 19 noiembrie 2012

Rogue - Michael Z. Williamson



Rogue este continuarea seriei Freehold a lui Michael Z Williamson, acțiunea având loc la 15 ani după ce Ken Chinran a devenit cel mai urât om de către Pământ, după ce a orchestrat și condus o misiune de infiltrare și distrugere pe Pământ, împreună cu 100 și ceva de soldați antrenați special, cu număr de victime de ordinul miliardelor (misiunea fiind sancționată de Freehold mai întâi preventiv unui război pornit de către Pământ, și apoi declanșată datorită atacului asupra planetei Grainne, și el cu un număr de victime de ordinul milioanelor).

15 ani mai târziu, Ken își crește fiica și trăiește în anonimat, măcinat în fiecare zi de remușcări și amintiri, dar o încercare de jefuire a unui local în care el și fata lui mâncau îl forțează să se demaște, și a doua zi primește vizita comandantului forțelor speciale Freehold, care îl înștiințează că în afară de el au mai scăpat încă 22 de oameni de pe Pământ. Problema este că unul dintre ei este un sociopat care a devenit asasin profesionist, și este un risc pentru Freehold dacă este prins. Iar cel mai bun om pentru a îl prinde și omorî este cel care l-a antrenat.

Do Unto Others - Michael Z. Williamson



Echipa de șoc Ripple Creek se întoarce, de data aceasta misiunea este de a proteja fata unui industrialist extrem de bogat de pe Pământ. Ceea ce deși poate părea mai ușor decât misiunea din prima carte, Better To Beg Forgiveness, în care trebuiau să protejeze un președinte pe o altă planetă, dar în realitate fiind mult mai dificil. Aproape toată lumea este o posibilă amenințare, diverse atacuri se întâmplă, escaladând din ce în ce mai mult.

Cele două cărți din seria Ripple Creek (de fapt sunt trei cărți în această serie, dar a treia abia a apărut, iar publicarea ei în fromat paperback va fi de-abia în vara anului 2013) sunt o plăcere pentru fanii de SF militar, și celor cărora le-au plăcut filmele din seria Taken (da, cele cu Liam Neeson).

joi, 15 noiembrie 2012

Mercury Rests - Robert Kroese



Mercury Rests închide trilogia (de fapt trilogia și jumătate, există și o mică nuvelă stil prequel) lui Robert Kroese despre îngerul Mercury și aventurile sale de a salva lumea de la distrugere, punând bețe în roate în continuare lui Tiamat și Lucifer, adaugând la lista experiențelor sale călătoria în timp, țintă pentru FBI și US Navy SEALS, explozia unei bombe atomice, etc.

Umorul rămâne la cinste și în această carte, cu o multitudine de referințe la filme, seriale, evenimente istorice sau biblice, plus demonizarea a 2 scriitori de SF (citiți ca să aflați care).

marți, 13 noiembrie 2012

Empire - B.V. Larson



Kyle Riggs se re-întoarce în Empire, a șasea carte din seria Star Force, iar problemele lui se întorc și ele, crescând pe zi ce trece.

Riggs a construit o stație de luptă spațială fenomenală, și care va fi pusă la test foarte repede, dar problemele lui cele mai mari vin dinspre Pământ, unde Crow nu a stat degeaba. La ecuație se adaugă o rasă nouă aliată cu rasa inamică Macro, Albaștrii nici ei nu pot sta cuminți, toți provocând-ul pe Riggs să facă din nou imposibilul și să nu se dea bătut.

Aștept cu nerăbdare următoarea carte, Annihilation. Până atunci mai am ceva să îmi potolească setea de SF militar, plus că săptămâna viitoare vine Gaudeamus-ul.

sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Statia Pierzaniei - China Mieville



Stația Pierzaniei este un roman SF în care autorul ne prezintă o lume ciudată, pe suprafața căruia sunt o mulțime de specii, inteligente sau nu: oameni, khepri (ființe cu trupuri umane și capete de insecte), garuda (păsări umanoide), și multe altele. În plus față de acestea, există mulți Refăcuți, membri ai diferitelor specii care au fost declarați criminali, pe drept sau dimpotrivă, și refăcuți genetic, modificați prin implaturi, etc.

Societatea din orașul Noul Crobuzon este una de dictatură pe jumătate ascunsă, miliția este incognito, orice ființă poate fi informator sau milițian, iar în acest oraș sosește un garuda fără aripi, căutând un om de știință care ar putea să îl ajute să zboare din nou. Din nefericire el declanșează astfel un lanț de evenimente care vor zgudui orașul din temelii și cu sute de victime colaterale.

Stilul lui China Mieville în această carte îmi aduce aminte de cum scrie Garth Ennis, mai ales în seria Preacher, și va trebui să îi mai citesc și celelalte cărți spre a vedea dacă își păstrează stilul sau diferă.