joi, 24 ianuarie 2013

Cele 1001 de Scorneli ale Mosului SF - Stefan Ghidoveanu



Anul trecut la Gaudeamus editura Millenium Books ne-a făcut cadou multe cărți noi, printre care și antologia Cele 1001 de Scorneli ale Moșului SF, a cărui editor este înșuși Moșul SF, Ștefan Ghidoveanu, care ne prezintă o parte din proza scurtă de pe blog-ul său și în format tipărit.

Adrian Buzdugan ne arată o Românie sub o dictatură inspirată din Fahrenheit 451 al lui Bradbury, Ciprian Mitoceanu imaginează o lume postapocaliptică în care doar 2 femei române mai trăiesc și DaVinci îl detronează pe Nostradamus, Ioana Vișan povestește lupta unei telepate în lumea spionajului corporatist, Liviu Radu își amintește întâlnirea unui sublocotenent basarabean cu supranaturalul, Ștefana Czeller descrie exilul unui prinț extraterestru pe un Pământ răvășit de radiații și mutanți, Cristian-Mihail Teodorescu ne arată cum universul are un umor negru, chiar și când se schimbă el însuși, Antuza Genescu scrutează psihicul unei plante devenite umanoid cu ajutorul unui ser care poate metamorfoza orice formă de viață în alta, Raluca Băceanu prezintă rezultatele împreunării răului cu egoismul, George Lazăr își imaginează alegerea finală a unui bibliotecar pus în fața eliminării scopului său în viață, Lucian-Vasile Szabo povestește o mică parte din Revoluția din 1989, Ana-Veronica Mircea continuă povestea Vrăjitorului din Oz, Michael Haulică ne arată cum e sa fii detectiv particular într-o lume cyberpunk, Narcisa Stoica descrie rivalitatea dintre două matroane ale unui oraș portuar și limitele acestei rivalități, Marian Coman explorează drama unei familii în care mezina aduce visele sale la viață desenată pe blocuri, Roxana Brînceanu se întreabă dacă vom uita vreodată importanța planetei noastre, Oliviu Crâznic ne înfioară cu posibilitatea existenței spiridușilor malefici, Sergiu Someșean se întreabă dacă interzicerea dreptului de exprimare poate ajunge ca în Transmetropolitan (volumele de la finalul seriei), Florin Pîtea urmărește călătoria unei cărți fermecate de-a lungul unei lumi dintr-un univers steampunk, și ghinionul care îl atrage (în stilul filmului Vioara Roșie), iar la final Cătălin Badea-Cheracostea îl prezintă pe Ștefan Ghidoveanu celor care încă nu îl cunosc.

Aștept cu nerăbdare continuarea acestei antologii, și sper să fie în număr cât mai mare.

joi, 17 ianuarie 2013

Apocalypse Z - The Begining of the End - Manel Loureiro



Manel Loureiro descrie în Apocalypse Z - The Begining of the End unul din cele mai "realiste"  scenarii în care Apocalipsa ar veni pe lumea noastră sub forma de armata zombie.

Personajul principal este alter-ego-ul său din acest scenariu, în care după un atac terorist asupra unui laborator rusesc, în decursul unei luni situația globală se schimbă radical, noua boală misterioasă extinzându-se exponențial și furtunos (insert Accept - Pandemic song here). Astfel personajul principal, un avocat pasionat de navigație marină și pisica sa Lucullus se trezesc izolați în casa lor, înconjurați de mii de zombie. După un timp pornesc la drum, spre a găsi alți supraviețuitori dacă e posibil. Iar aventurile sale sunt foarte bine descrise și incitante. Aștept cu plăcere traducerea în engleză și a celorlalte două cărți din serie.

luni, 14 ianuarie 2013

Technomancer - B.V. Larson



B.V. Larson m-a dat pe spate până acum doar cu seria sa militară spațială Star Force, dar cu Technomancer mi-a demonstrat că se pricepe foarte bine și în domeniul poveștilor SF supranaturale (și din câte am citit pe net excelează și în domeniul fantasy).

Quentin Draith se trezește într-un sanatoriu din Las Vegas fără a își aduce aminte cine este, cum a ajuns acolo și de ce. După ce reușește să scape din sanatoriu, încetul cu încetul începe să descopere că este un blogger care urmărește întâmplări supranaturale, și din ce în ce mai mult că este un magnet pentru astfel de întâmplări, începând cu reședința sa arsă până la temelii de un vierme de lavă, porți interdimensionale, inele aducătoare de noroc, și multe altele, culminând cu un război rece între dimensiuni.

vineri, 11 ianuarie 2013

Eve, Sacrificiul - Anna Carey




---- Post din 2012, din greșeală rămas în draft și nepublicat ----

Sacrifciul, cartea a doua din trilogia Eve a lui Anna Carey, continuă aventura Evei în universul post-apocaliptic american în care o molimă a devastat Pământul, iar acum oamenii se luptă să supraviețuiască, fie în sălbăticie, fie în ținute sau mini-state.

Eve reușise să fugă de armata Noii Americi, care o caută cu înverșunare pentru a o aduce Regelui, și să ajungă într-o comunitate mică de femei refugiate. Dar vestea că băiatul care îl iubește ar putea să fie pe moarte o determină să îl caute, fapt care o aduce în mâinile armatei Noii Americi și a Regelui, în Orașul de Nisip. Și surprizele se țin lanț, suspansul este și el în ecuație, iar pentru epilogul poveștii trebuie să așteptăm din nou, cartea a treia trebuind să apară în engleză în aproximativ 4 luni, deci în română cel mai probabil.

The Day of the Triffids - John Wyndham




În ultima vreme s-a pus foarte multă atenție pe scenarii post-apocaliptice,fie cu zombie, extratereștrii, molime, catastrofe naturale, etc. Dar majoritatea uită începuturile acestui gen de literatură.

The Day of the Triffids este printre primele cărți de acest gen, publicată în 1951, și este cea mai cunoscută carte a lui John Wyndham Parkes Lucas Beynon Harris (un nume atât de lung încât ocupă un capitol întreg).

Personajul principal se trezește în spital, după ce fusese înțepat de către o trifidă, o plantă carnivoră care poate lovi cu o "limbă" veninoasă, și observă o liniște ciudată într-o Londră de obicei tumultoasă. Apoi descoperă că 98% din oamenii de pe Pământ au orbit, declanșând panică și disperare. Astfel începe aventura sa într-o Anglie devastată, în care cei cu vedere sunt regi.

duminică, 6 ianuarie 2013

The Woodcutter - Kate Danley



Kate Danley ne prezintă în prima sa carte personajele din poveștile de basm în forma lor bine cunoscută, dar schimbând un pic firul acțiunii, arătând legăturile ascunse dintre ele și introducând un personaj nou, esențial pentru supraviețuirea tărâmului de basm și a oamenilor normali din apropierea lui.

Tăietorul de Lemne este păstrătorul și paznicul Pădurii, un loc sacru și plin de magie, și în același timp cel care trebuie să vegheze pentru a menține pacea între ținuturile oamenilor și cel al ființelor magice. Așa că în momentul când o găsește pe Cenușăreasa moartă în Pădure, el începe să investigheze, descoperind mai multe morți și un complot teribil pentru a prelua puterea din cele 12 Regate, fapt cu consecințe devastatoare pentru omenire.

Pentru ei care au iubit și încă mai iubesc poveștile din copilărie această carte nu va dezamăgi, și sper să fie și ecranizată în viitorul apropiat, fiind mult mai bună decât multe producții cineaste din ultima vreme din genul său.

vineri, 4 ianuarie 2013

Dead Spots - Melissa F. Olson



Dead Spots este un murder mistery cu acțiunea în Los Angelesul din zilele noastre, personajele principale fiind o femeie care "curăță" locurile unor crime sau accidente neașteptate, și un polițist care o surprinde la locul unei crime extrem de sângeroasă și brutală. Victimele fiind vampiri. Iar polițistul este surprins de un vârcolac.

Scarlett Bernard este o femeie cu o putere extrem de rară: nulificarea magiei pe o rază de aproximativ 3 metri în jurul ei. Putere care i-a adus slujba de a rezolva și curăța diferitele accidente sau crime ale vrăjitoarelor, vampirilor sau vârcolacilor din Los Angeles, pentru a ține ascuns faptul că lumea magiei există. Dar când o triplă crimă în unul din parcurile orașului este descoperită, iar victimele se descoperă că sunt vampiri, Scarlett primește un ultimatum, dacă nu descoperă criminalul în 3 zile, va fi omorătă ea pentru acele crime, împreună cu polițistul cu care colaborează să rezolve crima.

Cartea este foarte bine scrisă, acțiunea te ține legat de carte până la sfărșit (am terminat cartea în aproximativ 4 ore) și sper să apară cel puțin încă o continuare, finalul lăsând loc pentru acest lucru.

joi, 3 ianuarie 2013

The Heart of Matter - Evan Currie



Aventurile navei spațiale Odyssey și a echipajului său continuă în The Heart of Matter, nava reîntorcându-se pe planeta Ranquil cu o alianță semnată între Omenire și rasa Priminae, cu ajutoare și ambasadori. Planeta este în siguranță deocamdată, mulți crezând că au scăpat. Însă rasa Drasin nu se va opri până nu va fi exterminat tot ce înseamnă viață pe planetele din univers.

Astfel avem din nou acțiune cât cuprinde, bătălii spațiale și terestre din plin, răspunsul la anumite întrebări care duc la alte întrebări mult mai complicate și mai terifiante pentru Omenire și Priminae.

Aștept continuarea acestei serii cu nerăbdare, să vedem cât de lungă va fi așteptarea.