luni, 15 decembrie 2014

Taxidermie - Narcisa Stoica



În 2012 editura Millenium Books a publicat romanul Taxidermie al Narcisei Stoica, un roman cu un univers fantastic foarte bine gândit, iar personajul principal este un taxidermist, o artă care și în zilele noastre este sub-apreciată.

Jaer Verron este un taxidermist care participă la concursul de taxidermie al Împăratului Raghmen I, câștigând cu un animal extrem de rar, dar este întemnițat după acuzația că animalul respectiv a fost creat, nu capturat și naturalizat. În noaptea de încarcerare este dus pe furiș în camera prințesei, pentru a primi o însărcinare importantă: crearea unui om naturalizat.

Dar Vasari este liderul unor proscriși, PonCim, și nimeni nu știe cum arată, așa că Jaer este nevoit să cutreiere regiunile Imperiului, denumite satrapii, pentru a afla câte mai multe informații despre cel care trebuie să îi creeze o copie naturalizată. În misiunea sa este ajutat de un băiat de la palat și de o fată din satrapia Catedralei, regiunea imperiului care prețuiește știința, informațiile și religia, capitala fiind o universitate condusă de călugări. Totuși numeroase piedici apar pe durata căutării, misiunea sa având o influență extrem de mare asupra Imperiului.

Personajele sunt bine dezvoltate, deși au anumite momente când reacțiile și atitudinile lor par mecanice, descrierea universului este foarte bine făcută, vizualizarea de către cititor a locurilor din roman fiind ușoară, iar sfârșitul a reușit să mă surprindă, evitând clișee atât de mult folosite de Hollywood.

Niciun comentariu: