luni, 31 martie 2014

Noptile Memoriei - Mircea Oprita



Mircea Opriță se dovedește unul din maeștrii SF-ului românesc prin nopțile memoriei, o culegere de povestiri scurte în care găsim povești fie care se leagă între ele, fie de sine stătătoare.

Personal stilul cu foarte puțin dialog mi s-a părut un pic mai greoi de urmărit, dar au fost cel puțin două povestiri care m-au încântat, și ca subiect și ca mod de explicare atât științific cât și psihic.

miercuri, 19 martie 2014

Furtuna pe Windhaven - George R.R. Martin, Lisa Tuttle



George R.R. Martin și Lisa Tuttle ne povestesc în Furtună pe Windhaven povestea lui Maris din Mica Amberly, despre cum a crescut admirând zburătorii, cum a devenit unul și cum și-a trăit viața de zburător.

Windhaven este o planetă unde de câteva sute de ani o navă spațială de colonizare a eșuat, supraviețuitorii descoperind o planetă acoperită cu apă în proporție de 98%, ne-existând continente ci doar insule. În timp s-au format mici comunități pe diferitele insule, dar neavând multă tehnologie metodele de comunicare între insule sunt doar două: bărcile și zborul.

Zburătorii sunt oameni care cu ajutorul unui material subțire dar rezistent, ultima rămășiță de pe nava stelară, reușesc să planeze și să zboare între insule pentru a purta mesaje. Ei sunt respectați pentru acest lucru. Aripile sunt lucrul cel mai de preț, dar ele se transmit de la părinții zburători la primul născut. Maris este fiica adoptivă a unui zburător, și o zburătoare extrem de talentată, dar când fratele său și fiul natural al zburătorului împlinește vârsta, Maris trebuie să renunțe la aripile sale, să nu mai poată zbura, o sentință mai gravă decât moartea.

marți, 18 martie 2014

Ink Mage - Victor Gischler



Ink Mage este alt produs marca Kindle Serial, un fantasy care m-a prins bine, autorul reușind să definească bine personajele și scenele de luptă.

Rina Veraiin este fica ducelui de Klaar, un oraș la marginea unui regat vast, el fiind și o fortăreață aproape imposibil de necucerit datorită coastei muntoase și arhitectura orașului în sine. Dar sosirea unei armate invadatoare aduce cu ea și o trădare care o lasă pe Rina atât orfană cât și ducesa unui oraș cotropit.

Rina reușește să fugă, și ajunge la un vrăjitor bătrân și pe moarte care îi transferă puteri magice prin intermediul unui tatuaj, și o indeamnă să caute și alți vrăjitori pentru a crește numărul tatuajelor, astfel câștigând puterea de a se răzbuna.

Aventurile Rinei o poartă prin regat, impreună cu un nobil șiret, un grăjdar fidel și o țigancă rebelă, căștingând experiență de viață, puteri noi, prieteni și dușmani.

Autorul a lăsat loc de continuare, și nu m-ar deranja deloc să mai citesc restul aventurilor Rinei și a prietenilor săi.

luni, 17 martie 2014

The Dragon Business - Kevin J. Anderson


Kevin J. Anderson are momente când nu scrie împreună cu Brian Herbert cărți din seria Dune, și în acele momente scrie cărți proprii, The Dragon Business fiind una din cele mai recente, fiind una din generația Kindle Serial.

Regele Cullin este un om mulțumit, cu un regat bun, locuit de oameni normali și își conduce regatul bine. Dar are o mică nemulțumire, fiul său Maurice (nume dat de regină) este mai mult cu nasul în cărți și nu prea cunoaște lumea reală. Așa că într-o seara pleacă amândoi incognito până la taverna apropiată, unde Cullin se apucă să îi povestească cum a primit el denumirea de Ucigaș de Dragoni.

Cartea este foarte bină scrisă, cu un stil umoristic neașteptat de bun, binențeles satirizând lumea de azi, și merită citită de toți care doresc o carte relaxantă și care să le descrețească frunțile.

duminică, 16 martie 2014

The Last Revolution - R.T. Carpenter



R.T. Carpenter ne duce în The Last Revolution în anii 2125, unde Pământul a reușit să colonizeze Luna, care a devenit sursa principală de energie, prin resursa helium-3. Dar între timp națiunile de pe Pământ s-au unit unele cu altele, acum existând trei Super-Națiuni, cu o pace precară și guvernate de un Consiliu format din reprezentanți ai fiecărei trei părți.

Alden Connor este un super-soldat al Consiliului, rezultatul unui program secret care antrenează soldați și îi modifică genetic, soldați care oficial nu există și a căror misiune este păstrarea păcii și executarea unor misiuni imposibile.

Dar coloniștii de pe lună sunt din ce în ce mai hotărăți să își obțină libertatea, iar Alden se treyește însărcinat să se infiltreze în rezistența lunară pentru a elimina conducătorii săi. Dar acest lucru îl va face pe Alden să gândească mai mult și să re-evalueze ceea ce știa până acum despre lume.

Cartea e scrisă bine, deși are câteva clișee care telegrafiază finalul cărții, și lasă destule întrebări, dar să sperăm că următoarea carte va aduce mai multe răspunsuri decât suntem obișnuiți la astfel de serii.

miercuri, 12 martie 2014

Gargoyle Knight - Wiliam Massa



Gargoyle Knight este o poveste destul de scurtă, inspirată foarte probabil din serialul de desene animate Gargoyles (cine nu l-a văzut a ratat un serial foarte bun - să îl vedeți), dar nu copiază destul ca să deranjeze.

Un rege celtic s-a transformat în gargui pentru a putea opri atacul devastator al unei armate de gargui asupra regatului său, armată controlată de fratele său druid.

Dar succesul său îi transformă în statui pe amândoi frații, și după multe secole ambele statui se află în același oraș, New York. Prima statuie era în New York de ani buni, a doua ajunge recent datorită descoperirii sale într-o peșteră ascunsă și adusă pentru o expoziție despre celți.

Dar o greșeală și un pic de sânge face posibilă trezirea la viață din nou a celor doi frați, iar bătălia lor reîncepe, miza fiind răzbunarea pe de o parte și cucerirea lumii pe de altă parte.

Renegade X - Chelsea M. Campbell







Damien Locke este un adolescent care împlinește 16 ani, o zi extrem de importantă, în care pe degetul mare îi va apărea un H sau un V, care va arăta lumii că este fie un erou (H), fie un răufăcător (V).

Damien trăiește într-o lume în care oamenii cu superputeri există și sunt ceva obișnuit, superputeri care sunt transmisibile genetic. Iar mama lui Damien este o răufăcătoare, V-ul lui Damien fiind 99% sigur, viitorul lui de răufăcător asigurat, inclusiv educația sa la liceul de răufăcători alături de prietena sa cea mai bună.

Dar pe degetului lui mare de la mână nu apare nici V, nici H, ci un X, caz extrem de rar, care se întâmplă doar când părinții sunt erou și răufăcător.

Damien astfe află ce este tatăl său, apoi află cine este tatăl său, după care primește bomba cea mai mare: va trebui să locuiască cu tatăl său și familia lui.

Cele două cărți urmăresc evoluția lui Damien și trezirea lui la realitate, maturizarea lui, dar binențeles o maturizare destul de înceată câteodată, cu un amestec de dramă și umor, care vor destinde cititorii.

marți, 11 martie 2014

Tales from the Radiation Age - Jason Sheehan



Jason Sheehan ne aduce Tales from the Radiation Age, un roman inițial serializat din categoria Kindle Serial, în care personajul principal este Duncan Archer, un om care deși este un cartofor și escroc are încă o busolă morală funcțională, un om care încearcă să supraviețuiască într-o lume postapocaliptică.

Numai că șansele lui de supraviețuire încep să devină foarte variabile din momentul când este racolat de James Barrow, un căpitan rebel în agenția OSS - CIA-ul postapocaliptic - și participă la misiuni ciudate, periculoase și cu multiple obiective ascunse.

Cartea ar trebui să placă amatorilor de SF apocaliptic/spionaj, dar nu numai, cu influențe din Fallout, Codename SwordFish și  Borderlands.

sâmbătă, 8 martie 2014

Altered Destiny - Shawna Thomas








Shawna Thomas ne prezintă în Altered Destiny o lume medievală în care oamenii de la marginile regatelor din nord trăiesc cu frica unor triburi sălbatice, oameni duri și violenți, care beau sângele oamenilor, oameni denumiți Svistra.

Cartea are trei personaje principale, doi oameni: Selia, patroana unei taverne de la o răscruce de drumuri din nord, Nathan, comandantul trupelor din zona respectivă și Jaden, un Svistra rănit care este găsit de Selia și îngrijit de ea.

Un război între Svistra și oameni este din ce în ce mai aproape, oamenii având superioritate numerică, dar Svistra fiind mai rapizi și mai experimentați și folosind tactici de gherilă au șansele mai bune de izbândă. Însă Jaden nu dorește război, și ajutat de Selia încearcă să evite moartea inutilă a multor oameni și Svistra.

joi, 6 martie 2014

Metal Boxes - Alan Black



Metal Boxes este un roman care m-a captivat pe deplin aseara, nemaiputând să mă opresc după ce am început cartea, cu o mică pauză de 30 de minute pentru a reîncărca Kindle-ul pentru a putea continua.

Alan Black ne aduce povestea lui Blackmon Perry Stone, un cadet de 15 ani în Marina Imperiului Uman care reușește să termine Academia Navală fără rezultate prea bune, și care este repartizat pe o navă de aprovizionare a flotei. Aventurile lui încep prin a reuși să evite furia unor pușcași marini, apoi deslușirea lucrurilor pe o navă militară, încercarea de a înțelege femeile (mai ales o femeie care este și pușcaș marin), dar în momentul când se trezește într-o capsulă de evacuare în hiperspațiu, începe să își dea seama că are probleme destul de mari, iar ele vor continua.

Din fericire Stone este foarte descurcăreț, fiind un om rațional, dar și un om crescut foarte bine și pregătit și mai bine de către familia sa, acțiunile sale urmând să lase cu gura mască o mare parte din univers.

The Stories - Five Years - Tor.com - partea a doua



În luna august Tor.com a sărbătorit cinci ani și a decis ca acest eveniment să fie culminat de oferirea către utilizatorii săi înregistrați cu o carte electronică conținând o colecție de 151 de povestiri publicate de ei care au câștigat diferite premii în acești cinci ani.


Am reușit să citesc a doua jumătate în aproape o lună, continuând să mă bucur de povestiri, nuvele, nuvelete, și restul mini-genurilor de proză scurtă care au intrat pe bună dreptate în această antologie a celor mai bune texte ale Tor.com în cei cinci ani.